De examens (praktijk)


Het praktijkexamen

Om deel te mogen nemen aan een praktijkexamen personenauto, moet je in het bezit zijn van een CBR geldig theoriecertificaat.

Voordat de rijschool jouw praktijkexamen aan kan vragen, moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je door jouw rijschool te machtigen op de website van het CBR: mijn.cbr.nl.

Om je rijschool te machtigen heb je een DigiD nodig.

Wanneer wij jouw machtiging ontvangen hebben, zullen we samen met jou het praktijkexamen aanvragen.

Wij werken met het CBR TOP online systeem. Dit houdt in dat wij rechtstreeks contact hebben met het netwerk van het CBR, waardoor wij kunnen zien welke data en tijdstippen beschikbaar zijn.  Je kunt dus meebeslissen op welke dag en tijdstip jij je examen graag zou willen doen.

Het praktijkexamen
Het praktijkexamen duurt in totaal ongeveer 55 minuten. Een kwartier hiervan is gereserveerd voor de introductie van de examinator en voor de toelichting op de uitslag van het examen.

Het examen zelf bestaat uit een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet oplezen op een afstand van 25 meter. Hierna zal de examinator je een paar voorbereidings- en controlehandelingen uit laten voeren aan de examenauto. Vervolgens laat de examinator jou een route rijden. Tijdens de route wordt je beoordeeld op 7 onderdelen, zoals gedrag op kruispunten, Bijzondere verrichtingen etc. Ook moet je een deel van de route zonder aanwijzing van de examinator rijden, het “zelfstandig rijden”.  Eenmaal terug op het CBR zal de uitslag bekend gemaakt worden met een toelichting hier op. Ook wordt het door jou ingevulde zelfreflectieformulier doorgenomen.

Indien je geslaagd bent verzend het CBR de “verklaring van rijvaardigheid” en de “verklaring van geschiktheid” elektronisch naar het Centraal Rijbewijzen- en Bromfiets certificatenregister. Op vertoon van je legitimatiebewijs en in ruil van een pasfoto en het vereiste tarief kan je bij je gemeentehuis/stadhuis de dag na het examen je rijbewijs aanvragen. Het rijbewijs kan dan 5 werkdagen na de aanvraag opgehaald worden. (bij spoedaanvragen is dit de volgende dag).

Samenvatting
De examens Theorie en Praktijk. Zo snel mogelijk je theorie halen maakt het lessen leuker en makkelijker. Je kunt zelf je theorie bij het CBR aanvragen maar ook door je rijschool laten doen, het praktijkexamen moet je altijd via je Rijschool aanvragen. Wil je dat je rijschool de examens voor je regelt dan moet je hiervoor je rijschool machtigen in DigiD. Dit doe je via mijn.cbr.nl. Het is verstandig om zo snel mogelijk na het aanvangen van je rijlessen je gezondheidsverklaring(ook wel eigen verklaring) aan te vragen bij het CBR op site mijn CBR.NL